Verktyg

Alla personer och föreningar har olika utvecklingsbehov. Därför finns fler olika verktyg och områden som du och ni kan lära mer om och jobba vidare med. 


Var ska jag börja?

Vårt förslag är att ni börjar med att använda vår samtalsduk för att diskutera och identifiera ert nuläge och vad du och din förening är bra på och vad ni kan behöva utveckla.

Kom ihåg att folkbildning inom din förening går att registrera i IdrottOnline så att ni kan få hjälp av RF-SISU med utbildningskostnader. Ladda ned underlag här.

Vi har kategoriserat in verktygen under olika områden.


Samtalsduken:

Samtalsduken hjälper er att tillsammans i grup­pen gå på spaning i er egen föreningsmiljö. Utifrån ett helikopterperspektiv ska ni tillsammans försö­ka att skapa en bild av vad ni ser, hör, känner och upplever i era olika ”rum”.

Trygg idrott:

Skapa trygga idrottsmiljöer

Materialet vill definiera begrepp och hjälpa till att skapa en förståelse för varför kränkande behandling kan uppstå. Här finns tips hur man kan förebygga problemen efter bästa förmåga samt kunskap om vad vi kan göra om kränkande behandling redan har skett. Föreningen kan antingen arbeta själv med materialet eller tillsammans med en idrottskonsulent från sitt RF-SISU distrikt.

Barnens spelregler

Riksidrottsförbundet har i samarbete med Bris tagit fram materialet Barnens spelregler som tar upp barns rättigheter inom idrotten. I Barnens spelregler delar Johanna Ojala, Stefan Holm och flera andra idrottsprofiler med sig av sig av sina upplevelser. Barnens spelregler är en bra start till diskussion om rättigheter och värderingar i idrotten.

Barnens spelreglers bok

Om någon bryter mot Barnens spelregler

Tveka inte en sekund om du är orolig över något. Vi har samlat förslag på de du kan kontakta för att få hjälp och stöd. 

Utdrag ur belastningsregistret

Att begära in utdrag ur belastningsregistret är en del i vårt förebyggande arbete för att skapa en trygg idrottsmiljö

Hot våld och trakasserier inom idrotten

Funktioner inom idrottsrörelsen kan råka ut för hot och våld. Via länken hittar du riktlinjer för att förebygga och hantera våld och hot mot personer verksamma inom idrotten.

Psykisk hälsa

Den hållbara idrottaren och den hållbara skidåkaren

är två av våra senaste material som belyser vikten av att må bra och ha hälsan i behåll. Vikten av att ha balans i att äta, sova, vila, träna och tävla samt ha ett ett bra socialt liv.

Idrottspsykologi – prestation och hälsa

riktar sig till aktiva idrottare i gymnasieåldern eller äldre. Materialet ger också bra kunskap till de som jobbar runt en aktiv. Tränare, ledare, sportchefer, förbundskaptener och föräldrar kan genom att ta del av innehållet ge bättre stöd och vägledning till den aktive.

Ledare som lyssnar

är en webbaserad utbildning om psykisk hälsa för dig som leder barn och unga på fritiden.

Psykisk hälsa

På den här sidan har RF/SISU samlat material som rör psykisk hälsa.

Inkluderande idrott

Utbildningswebben Inkluderande idrott

Den här sidan riktar sig till dig som är förtroendevald, anställd, ledare eller tränare i en förening eller ett förbund. Den syftar till att stötta ert arbete med inkludering genom att ge kunskap, skapa reflektion, samtal och förhoppningsvis handlingskraft, vilja och mod att förändra. 

Värdegrunden – från ord till handling

Värdegrunden synliggör organisationens värderingar och ”ståndpunkter”, något som bör genomsyra all verksamhet i organisationen. För att det ska bli verklighet är det viktigt att värdegrunden tas från ord på ett papper till konkret handling. Här hittar ni stöd att jobba med er värdegrund.

Idrottsrörelsens uppförandekod 

Idrottens uppförandekod är anvisningar till värdegrunden.

Diskrimineringsgrunderna

Lagen syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett ”kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder”.

Barnkonventionen

Barn är inte små vuxna och har därmed fått ett extra skydd i barnkonventionen som är bestämmelser om barns rättigheter. Barnkonventionen gäller såklart även för idrottsrörelsen. Det är också en förutsättning för att vara en del av idrottsrörelsen att verksamheten, i förening såväl som förbund, bedrivs i enlighet med barnkonventionen

Idrott för nyanlända

Idrottsrörelsen vill vara inkluderande och en positiv kraft mot segregation och utanförskap. Flertalet idrottsföreningar engagerar sig för att erbjuda träning och sammanhang till nyanlända personer. På den här sidan kan du få mer information och tips.

Jämställd idrott

SkiEquality

Svenska Skidförbundets initiativ för att arbeta med jämställdhet. Som stöd finns en webbutbildning och guide hur ni kan jobba inom er förening.

Inkluderande idrott – Jämställdhet

En av idrottens utvecklingsresor är ”En jämställd idrott”. Du hittar information och stöd hur man kan jobba med jämställdhetsfrågan i sin organisation

Ren idrott och rent spel

Ren vinnare

En webbaserad utbildning i antidoping för idrottsutövare och stödpersonal

Vaccinera klubben

Ett upplägg för idrottsföreningar att göra en egen plan för antidoping, både förebyggande och akut. Alla medlemmar i en idrottsförening är skyldiga att känna till och följa dopingreglerna. Därför bör du se till att din förening informerar dig och övriga idrottsutövare om vad som gäller.

“Min match”

Med “Min match” vill Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna skydda ungas idrottskarriärer och svensk idrott genom utbildning och vägledning för hur man ska agera vid påtryckningar kopplat till matchfixning. Matchfixing innebär att på ett otillåtet sätt påverka utgången av en idrottstävling i syfte att dra nytta för sig själv eller andra.

Skidförbundets arbetsmodell och utvärderingsverktyg R.A.M.

R.A.M är ett enkelt sätt att planera och utvärdera hur verksamheten fungerar. Denna passar att använda oavsett om det är en träning som planeras eller ett styrelsemöte som genomförts. Ställ de enkla frågorna till er själva och varandra och utvärdera upplevelsen. Fortsätt med det som fungerar bra och skruva på sättet ni gör andra saker så kommer ni tillsammans skapa aktiviteter som skapar positiva värden.

Övriga tips

Här pågår föreningsidrott

En podcast med fokus på föreningsidrott. Här får ni lyssna till experter, förebilder, ledare och barn för att få kunskap och inspiration till idrottsföreningar som vill utveckla sin förening så att fler barn, ungdomar och äldre vill idrotta så länge som möjligt i så bra verksamhet som möjligt!

Idrott och Politik - RF podd

Mattias Hjelmberg och Tina Sahlén från Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna pratar om olika politiska frågor utifrån idrottens perspektiv.

Idrottens samhällsnytta

Idrotten har en viktig roll i samhället. Här hittar ni mer information om samhällsnyttan idrotten bidrar till. En stöd för att hitta argument vid lobbying och när man söker bidrag.

SISU idrottsutbildarna

SISU

erbjuder både utbildningar enligt färdiga upplägg och skräddarsyr utbildningsinsatser efter de utvecklingsbehov som din förening har.  Hos dom hittar ni ett samlat stödmaterial för olika målgrupper inom föreningsrörelsen.

Ta kontakt

Som idrottsförening tar ni kontakt med ert närmsta SISU Idrottsutbildarna. SISU Idrottsutbildarna finns på 19 distrikt och utöver det har en del av distrikten ett eller fler lokalkontor i sitt distrikt.

Vad är en förenings grundläggande ansvar?

Skidor Vill, Svenska Skidförbundets Idéprogrammet, finns till för att levandegöra och fördjupa det som är fastslaget i Svenska Skidförbundets stadgar, vision och värdegrund. Den tar också avstamp i SSFs anvisningar för Barn och ungdom och Barnkonventionen.

Svenska Skidförbundets stadgar grundar sig på det som är fastslaget i Riksidrottsförbundets, RFs, stadgar.

En förening som är ansluten till ett specialidrottsförbund som är medlem i RF är bunden av de demokratiska idrottsliga principerna som följer av RF:s stadgar. En förening som tillhör RF får alltså inte ha egna stadgar som strider mot RF:s stadgar. 

Föreningen har förbundit sig att i sin idrottsliga verksamhet följa RF:s och respektive SF:s stadgar, tävlingsregler och beslut fattade av överordnat idrottsorgan. Det innebär att varje förening ska bedriva verksamhet som utgår från idrottsrörelsens gemensamma verksamhetsidé, vision och värdegrund.

Anvisningar för barn- och ungdomsidrott

ska implementeras i distrikt och föreningar. Målet är att varje förening aktivt jobbar med och följer Svenska Skidförbundets barn- och ungdomsanvisningar både under träning och under tävling. Föreningens egna riktlinjer tillsammans med Skidor vill och utvecklingsdokumenten för respektive gren skapar en stabil grund för respektive verksamhet.

Svenska Skidförbundet utbildar i anvisningarna under tränar- och ledarutbildningar för respektive gren.

Föreningsinformation

Svenska Skidförbundets föreningssidor. Här har vi samlat information för att hjälpa till med frågor som kan uppkomma i din förening.  För varje gren finns riktlinjer och policys för tex tävlingar och valla. Dessa kan vara ett stöd i hur ni driver verksamheten i er förening. Dessa riktlinjer och policys hittas på respektive grens sida på https://www.skidor.com/

Svenska Skidförbundets Strategi 2026

Vår strategiska plan vägleder oss mot vår vision. Bäst i världen — Alla på snö. Vår strategi är ett stöd för förbundet, distrikt och föreningar för att tillsammans skapa en gemensam kraft och riktning.

Idrotten Vill och de 5 utvecklingsresorna

Idrotten Vill 

beskriver idrottens gemensamma idé, värdegrund och vision – saker som är viktiga att hålla levande i alla föreningar. Det ger en grund att stå på för att forma utbud och verksamhet. Ett sätt att forma grunden är att hålla kontinuerliga samtal i föreningen där man med fördel kan involvera såväl tränare, ledare och utövare som föräldrar. För föreningar finns stöd för att jobba med Idrotten Vill.

Idrottens strategi 2025 – fem utvecklingsresor

Vi är en del av idrottsrörelsen och tillsammans är vi delaktig i en gemensam utvecklingsresa. För att nå målen i Strategi 2025 har svensk idrott valt att arbeta utifrån fem prioriterade utvecklingsresor. Tillsammans stakar de ut vägen mot framtidens idrott.